COACHING DE FAMILIE

Sesiuni individuale cu partenerii

Sesiuni de cuplu

Sesiuni online

         Viata de familie armonioasa/Echilibru cariera, viata,

          familie/Relatii de cuplu/Parenting 

Dintre bilele prezentate în coachingul de viață, bila familiei este probabil cea mai importantă. Vă întrebați de ce? Pentru că, în afara unor situații limită, toată lumea o deține iar cei care nu o au sau nu o folosesc, suferă din greu, în tăcere. 

Țineți minte momente când doreați să aveți pe cineva doar al vostru, cu care să împărtășiți aceleași valori, sentimente, gânduri, vise, realizări?... Dorința de a fi împreună cu o persoană cu care să întemeiați o familie se transmite genetic. Este un dat al firii, cu care nu putem lupta. Dacă nu se întâmplă, vom purta cu noi o rană nevindecată, toată viața.

Dacă se întâmplă, putem să ne jonglăm bila familiei cu oarece abilitate sau putem să eșuăm pentru că nimeni nu ne-a învățat cum să jonglăm elegant și eficace. În lumea corporatistă se discută despre lucrul în echipă ca despre un instrument esențial pentru realizarea obiectivelor. Este adevărat. Pe lângă alte instrumente manageriale.

Știți care sunt elementele care construiesc o echipă? Comunicarea, încrederea, regulile, feedback-ul și valorile. Puteți să le luați în oricare ordine doriți, însă încrederea este cea mai importantă. Ce legatură există între echipă și familie? Familia este o echipă între doi parteneri, iar atunci când apar copiii, mai mulți parteneri. Regulile echipei se aplică și familiei. Altfel nu funcționează.

Din păcate, tinerii îndrăgostiți nu sunt învățați de nimeni aceste lucruri, iar în timp romantismul și atracția firească dintre ei dispare, rămânând doar partea urâtă, grea de resentimente dintre cei doi. De asta se spune că nu există familie fără probleme. Sunt probleme care nu au fost rezolvate, clarificate înainte de căsătorie.

Sunt momente când, fiind împreună cu soția sau soțul în mașină, auzi un scârțâit pe la motor și te întrebi ce ar putea fi. Soțul sau soția îți spune că acel scârțâit se aude de jumătate de an. Îți spui foarte serios că mâine te duci cu mașina în service, pentru a elimina posibilitatea de a rămâne în pană, pe marginea drumului. Câte căsnicii nu au eșuat pentru că vizita la „service” a fost amânată sine die?

Sau, situația în care sosești acasă după o zi încărcată, obosit și nervos și îți reverși nervii pe cei dragi, cei mai apropiați, familia. Ei ce vină au? Niciuna, în afară de faptul că te suportă de ani buni cu aceste descărcari. Gândiți-vă că sunt cei mai apropiați oameni din viața ta! Trebuie să faci ceva pentru a transforma acest moment al revederii într-un moment al bucuriei împărtășite.

Ei, toate aceste teme de discuție merită clarificate și găsite rezolvările cele mai bune, căci rezolvările există. Ce spuneți, merită de avut grijă de bila asta? Eu zic că da!

Toolkit pentru o familie functionala:

  1. stabilirea regulilor de comunicare intre cei doi 

  2. cum se respecta si se cultiva stima de sine

  3. stabilirea "brand-ului" fata de familia extinsa si fata de societate

  4. stabilirea unor reguli (proceduri) de functionare in 2