Search

ATUNCI CAND FOCUL DIN INTERIOR TE DUCE INAINTE

Noua ani o fi mult sau o fi putin? Daca stim ce s-a intamplat in acest rastimp, ne dam seama ca poate fi o viata de om.


Va voi spune pe scurt, o poveste adevarata de viata, o poveste care nu s-a sfarsit si care a ajuns la un punct unde se pot sumariza cateva elemente. A. (o voi numi A. pe eroina povestii pentru a-i proteja intimitatea) si-a inceput activitatea intr-o banca din Bucuresti, imediat dupa terminarea studiilor. A urmat o perioada de acomodare, de participare la traininguri si de insusire a unor cunostinte necesare bunei desfasurari a indatoririlor zilnice.

Chiar de la inceputul activitatii (era prima slujba din viata ei!), si-a facut o analiza personala amanuntita si a finalizat cu o decizie: ‘fara scop si viziune nu ajungi nicaieri’. Aceasta declaratie i-a marcat evolutia ulterioara.


Doi ani si jumatate a stat in slujba respectiva si apoi a decis sa faca un pas inainte in aceeasi banca, intr-o functie unde facea lucruri noi si a invatat multe despre domeniul respectiv. Remarcati repetabilitatea procesului de dezvoltare: o pozitie noua, invatarea unor abilitati, cunostinte noi, starea de bine ca stii ce ai de facut si faci bine ceea ce faci, stare de rutina si apoi dorinta de a invata ceva nou (cu iesirea din starea de bine rutiniera). Stiti de ce a functionat astfel? Pentru ca ‘fara scop si viziune nu ajungi nicaieri’.


Dupa vreo trei ani a venit schimbarea majora de pana atunci, cand sotul a primit o oferta de munca in Statele Unite. Au plecat in ‘State’ si evident, au luat-o de la capat. Simt nevoia sa precizez aici ca nu stiu daca scopul si viziunea lui A. cuprindea si viata in Statele Unite. Banui ca da! Pentru ca ceea ce ii spunem celui mai bun prieten al nostru, subconstientul, constituie o comanda pe care acesta o preia si o duce la indeplinire. Vorba ‘fii atent ce iti doresti pentru ca se va intampla’ este adevarata 100%.


Viata in noul loc a demarat cu o multime de cursuri de invatare a limbii, a ce inseamna sa traiesti intr-o cultura noua, a modului de a-ti cauta o slujba, cum sa-ti scrii un c.v.. A aplicat la job-uri si a fost angajata pe perioade scurte care apoi s-au marit, ca o dovada ca era apreciata pentru ravna, cunostintele si abilitatile de relationare cu echipa. Incepea sa se vada lumina si parca lucrurile se aranjau.


In aceasta perioada, cand se linistea, a ramas gravida cu gemeni. Sarcina a fost de risc major si dupa grijile inerente, a nascut cu bine o fata si un baiat. A intrerupt activitatea la organizatia unde lucra si s-a dedicat cresterii copiilor. Ganditi-va putin in ansamblu: o tara noua, un nou mod de viata, o limba oficiala noua, cautarea unei slujbe dupa un nou tipic, aparitia a doi copii. Vreau sa aud cine spune ca vrea sa traiasca la fel. Este ca si cum ai alerga intr-un maraton de un milion de kilometri, fara putinta de a te opri sa te odihnesti. Intr-un alt articol am spus despre modelul cu sapte bile care iti arata cum ‘jonglezi’ cu diferitele aspecte ale vietii. Si cu trei bile este greu, daramite cu sapte. Acum era bila familiei, bila finantelor, bila dezvoltarii personale, bila carierei si o bila mica a distractiei (cat o mai fi fost). Nu era doar o jonglerie, era JONGLERIA. Stiti ce a dus-o pe A. inainte? Faptul ca stia ca ‘fara scop si viziune nu ajungi nicaieri’.


Eroina noastra are un scop si o viziune care o duc inainte si o ajuta sa-si depaseasca toate incercarile pe care viata i le ofera.


In prezent, cand copiii au mai crescut, i-a dus la echivalentul caminului din tara unde socializeaza si fac ceea ce fac copiii. Asta i-a permis sa aplice pentru un job la o mare firma. La interviu a facut o impresie excelenta si a fost angajata fara probleme. A intrebat de ce a fost aleasa ea. Acum urmeaza un punct de invatare, sa nu comentati critic, va rog. I s-a raspuns ca varietatea experientei de lucru a precumpanit in desemnarea sa dintr-un lung sir de candidati.


Viata iti rasplateste eforturile si noptile nedormite si lacrimile si durerea. Trebuie doar sa crezi. Pare un sablon pe care il gasim in cartile de auto-motivare. Iata ca este adevarat si exemplul de mai sus, oricat de succint este prezentat, demonstreaza acest lucru. Veridicitatea istoriei relatate este completa, cu scuzele neprezentarii tuturor elementelor si amanuntelor care ar fi facut-o mai ‘sufleteasca’.


Intr-un articol urmator voi prezenta cateva elemente despre stabilirea obiectivelor personale care se bazeaza pe psihologie, intamplari si istorii ca aceasta.


Va urez timpul necesar in care sa va stabiliti o viziune si un scop!

21 views0 comments

Recent Posts

See All