Search

CAND AI BARFIT ULTIMA DATA?

Barfa... ce placere inefabila, indelebila in interactiunea umana... Barfa cea mai placuta are loc intre doua persoane, desi merge si in trei sau patru, dar nu-i acelasi lucru.


Ca sa stim despre ce vorbim, barfa este calomnie, spune si la dictionar. Adica, reprezinta o afirmație mincinoasă și tendențioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputația cuiva (dexonline). Atunci, de ce este atat de placuta? Pentru ca poti sa spui ce vrei despre persoana victima, aceasta nefiind de fata, neputand sa raspunda, fara putinta de aparare sau negare, sau explicare a unui comportament sau afirmatie. Ai libertatea sa spui ce vrei! Este o forma viciata, toxica de afirmare si practicare a libertatii personale.Sa nu-mi spui ca nu ai barfit niciodata... ca nu te cred. Facem parte din specia umana, care barfeste. Traim intr-o cultura care a practicat si practica barfa, probabil dintotdeauna. Vedem, de vreo 28 de ani incoace, cum barfa a inceput sa fie practicata public, pot spune ce vreau eu despre ce vreau, despre cine vreau fara a da putinta victimei sa isi apere onoarea. Dezgustator!


As vrea sa ma intorc la un mediu mai controlabil, o organizatie, de preferinta nu prea mare. Barfa se practica si acolo, generand o stare de spirit apasatoare, mai ales daca nu doresti sa iei parte activ la procesul de ‘tocare’ dar esti poate martor neputincios, fara putinta de a parasi momentul toxic.


Am in minte acum, cateva organizatii in care am fost martor la momente de barfa. Barfa era facuta si pe orizontala si pe verticala (in ambele sensuri).


Pot spune cu mana pe inima ca daca am fi sa asemuim barfa cu o boala, aceea ar fi cancerul. Cancerul lucreaza pe tacute, se intinde, cuprinde tot mai multe organe si sfarseste prin a stapani victorios tot organismul, generandu-i moartea. Sunt convins ca cea mai nociva barfa este cea pornita de sus in jos, cand seful (indiferent de nivelul ierarhic) stimuleaza, intretine si conduce barfa.


Desigur ca sunt explicatii, ca in gluma aceea proasta. Nevoia de informatii despre oameni, nevoia de a ‘conduce’ echipa (prin subminarea autoritatii unora dintre membri), nevoia de a se impune, aplicarea nefericita a principiului ‘divide et impera’ si altele.


Oricum, rezultatul este distrugerea spiritului de echipa, distrugerea increderii si scaderea performantei, caci oamenii din echipa (cei care nu sunt prinsi in lantul barfei) vor remarca schimbari de atitudine care nu sunt generate de comportamentele lor, momente cand doi sau mai multi ‘colegi’ se retrag pentru o discutie ‘secreta’, atitudini de superioritate nejustificate ale colegilor.


Sugestia mea este una singura: nu cadeti prada barfei, oricat de placuta ar parea sau daca nu sunteti prinsi in ‘procesul de barfire’, denuntati-o cand aveti probe. Scoaterea acesteia la lumina zilei, oricat de dureroasa poate fi, este singura solutie sa scoateti echipa din cancerul acesta. Cu eleganta, asertivitate si hotarare, spuneti ce credeti. Militati pentru exprimarea deschisa, libera, asertiva a sentimentelor, intamplarilor, ideilor. Luptati pentru adevar si onestitate!

40 views0 comments

Recent Posts

See All