Search

Cand ai plans ultima data?

Ne place sau nu, plansul ne da sentimentul acela deosebit de linistitor in final, pe care nicio alta activitate umana constienta nu ni-l da. De ce? Pentru ca plansul este o forma de “cataharsis”.


Catharsis-ul este o eliberare emotionala, legata de nevoia de a scapa de conflicte inconstiente. De exemplu, stresul acumulat dupa o situatie legata de munca poate cauza sentimente de frustrare si tensiune.

In loc sa elibereze aceeste sentimente in mod inadecvat, individul poate scapa de ele in alt mod, precum activitati fizice sau alte modalitati de eliberare a stresului (meditatie).


În context literar (in greceste, katharsis inseamna ‘purificare’, ‘curatare’), catharsis-ul este definit ca eliberare de pasiuni, purificare de emoții, curatire, în special de acelea de milă si teamă, în primul rând prin intermediul artei (wikipedia).


Catharsis-ul implica atat o puternica componenta emotionala in care emotiile sunt resimtite si exprimate, cat si o componenta cognitiva in care individul acumuleaza intelesuri noi. Scopul unui asemenea catharsis este sa aduca o schimbare pozitiva in viata individului.


Termenul de catharsis este folosit si in momentele de gasire a semnificatiei unei experiente sau de ‘inchidere’ a ‘ranii’ unui moment traumatic. Un individ care trece printr-un divort poate descrie un moment cathartic atunci cand gaseste un sens si pacea pentru a inchide relatia toxica. In acelasi sens, catharsis-ul poate fi resimtit dupa un eveniment traumatic precum o problema majora de sanatate, pierderea slujbei, accident, moartea cuiva drag. In fine, termenul este folosit pentru a descrie un moment emotional care duce la o schimbare pozitiva in viata.


In acest moment, intra in scena coachingul. Sedinta de coaching poate crea cadrul in care clientul simte nevoia de catharsis. In coaching, catharisis-ul se manifesta adesea (si cel mai des) sub forma de plans. Te intreb: Cand ai plans ultima data? Sa simti in interiorul tau ca intrebari grele se rostogolesc si isi gasesc in fine, raspunsul. Cum este sa-ti aduci aminte intamplari care apar periodic in memorie si pe care le reprimi si le impingi inapoi in intuneric, in interior, acolo unde nimeni nu le poate gasi? Si dintr-odata, linistea se sparge si acele intamplari ies din nou la suprafata, iar tu nu ai altceva de facut decat sa plangi si sa afli cai noi de a merge inainte si a invata ceva ce nu stiai despre tine. Asta este puterea plansului.Sa plangi, sa inveti, sa te linistesti si sa mergi inainte, spre lumina.

80 views0 comments

Recent Posts

See All