Search

CAND DISTANTA FACE CAT TIMPUL SAU INVERS

Zilele trecute m-am intalnit cu o persoana pe care nu o vazusem de vreo 20 de ani. Imginea fizica se schimbase radical insa ochii si zambetul erau aceleasi, asa ca am recunoscut-o destul de usor, mai ales ca nu purta masca J.


Imaginea actuala a inceput, incet-incet, sa se suprapuna peste imaginea de acum 20 de ani si usor, am inceput sa imi amintesc modul de adresare, ideile pe care le sustinea, gradul de implicare in discutie, empatia de care dadea dovada, gandurile pe care le aveam eu in timpul discutiei si categorisirea pe care i-o faceam.

Nu era vorba despre intamplari din acea perioada, era vorba despre modul de functionare al persoanei. Nu era vorba despre job, copii, casa, masina, ci despre reactia fata de aceste teme. Ceva nu se potrivea.


Vorbeam cu acea persoana si parca vorbeam cu altcineva. Vorbeam cu cineva care imi era cunoscut acum 20 de ani si care astazi imi era strain. Era un moment supra-realist, in care ma intorceam in timp si traiam simultan in doua timpuri diferite. Brusc, m-am iluminat. In ultimii 20 de ani, persoana se schimbase prin toate experientele prin care trecuse, cunostintele pe care le acumulase, intamplarile care isi lasasera amprenta asupra ei, bucuriile si amaraciunile indurate, realizarile si infrangerile suferite. Zambetul si ochii erau aceeasi insa interiorul era altul. Exteriorul era, mai mult sau mai putin acelasi, motorul era altul.


Am constientizat seriozitatea cu care aprecia situatiile, rasul manifestat doar atunci cand era necesar, ca o subliniere atenta a ideilor, intelegerea corelatiilor cu situatii similare din trecut. Vorbeam cu cineva necunoscut pe care incercam sa il cunosc rapid, pe baza unei cunoasteri vechi care nu mai functiona acum. Sunt sigur ca daca as fi reactionat in scurta discutie purtata atunci, ca acum 20 de ani, as fi parut arogant, stupid si insensibil.


Cat timp am vorbit, vreo 10 minute, am invatat ceva nou de la persoana intalnita pentru ca am schimbat filtrele si am inteles ca discut cu cineva care are ceva de spus.


Intrebarea care urmeaza logic si retoric este – de cate ori nu judecam oamenii pe baza unor intamplari petrecute cu multi ani in urma? De cate ori nu judecam oamenii pe baza a ceea ce ne-a spus cineva despre persoana respectiva, fara a verifica “adevarul” si fara a cunoaste relatia persoanei cu cel/cea care da relatii (barfa este un sport national, nu?)? Apoi, odata ce am pus o eticheta, ne este lene sa o dezlipim si sa o schimbam cu eticheta care corespunde timpului prezent. Relatiile noastre cu cei din jur se bazeaza pe ceea ce s-a intamplat odata, vazut prin filtre personale sau interpuse de altii.


Va invit sa trecem drumul si sa parcurgem distanta dintre noi si ceilalti, invers. Cum suntem noi vazuti de cei apropiati, de prieteni, de colegi, de sefi? La fel ca reactie, pe baza aceluiasi mod de functionare. Daca am spus ceva neplacut si nepotrivit, ne-am ‘castigat’ o eticheta care va fi folosita atunci cand se va vorbi despre sau cu noi. In cazul acesta, cu siguranta vom ‘suferi’ o reactie care nu ne va face placere pentru ca eticheta invita la o reactie neplacuta. Ne intrebam, firesc, de ce? Este aproape imposibil sa ne aducem aminte ce am spus sau facut acum un an, mai ales daca la momentul respectiv nu am primit un feedback constructiv care sa ne constientizeze despre modul in care suntem vazuti de ceilalti.


Traim intr-o cultura in care nu este obisnuit sa oferi feedback, sa soliciti feedback, sa te gandesti de doua ori inainte de a spune sau de a face ceva. Cum vrem sa ne schimbam comportamentul daca nu stim ce? De ce? Cand?


Multe persoane care trec prin procesul de coaching spun cat sufera ca nu pot schimba reactia sefilor sau colegilor si sunt nevoite sa isi schimbe locul de munca pentru a scapa de ‘stresul’ zilnic. Le intreb ce cred ca ar merita schimbat in comportamentul lor pentru a avea prieteni in jur. Nu stiu pentru ca nimeni nu le-a spus ce. Majoritatea reactiilor se refera la partea ‘hard’ a muncii lor, sa lucreze mai repede, mai bine, etc. Adica schimbarea caroseriei, nu a motorului.


Va incurajez sa va ajutati pe voi, gandindu-va cum ati vrea sa fiti si sa intrebati pe cei apropiati ce vad la voi ca ar merita modificat. Va puteti face viata mai usoara si mai frumoasa, construind o imagine care sa dureze in timp ca ‘adevarata’.

310 views0 comments

Recent Posts

See All