Search

CE-I MAI BINE? LIDER SAU MANAGER?

Am fost intrebat acum vreo trei ani de o cunostinta din Cluj daca pot si vreau sa livrez un training « de » leadership. Distrugand cu buna stiinta posibilitatea unui castig usor si consistent, am raspuns fara ezitare ca nu cred in leadership ca opozabilitate a managementului.


In coaching, au aparut destui clienti care m-au intrebat acelasi lucru. Erau manageri carora li se sugerase de catre sefii lor sa participe la cursuri de leadership.

Aceste persoane erau fie introverte si nu aveau placerea sa stabileasca relatii cu cei din jur, fie nu avusesera ocazia pe parcursul carierei sa isi dezvolte cunostintele necesare pentru relatii functionale cu cei din jur, fie considerau ca realizarea obiectivelor era mult mai importanta decat dezvoltarea relatiilor armonioase cu echipa (mai ales cand educatia de baza inter-umana era slaba si nu intelegeau ca obiectivele nu pot fi realizate fara echipa).


Tema leadership-ului nu este noua, a aparut pe piata de training de aproximativ 20 de ani, cand ‘clasicii’ managementului au observat ca managerii cu rezultatele cele mai bune sunt cei care sunt apreciati, sustinuti si respectati de catre echipa (aici puteti considera o echipa de 5-8 oameni pana la cateva sute de angajati).


Din acel moment, autorii de carti despre leadership s-au intrecut in a gasi trasaturi de caracter, pregatire formala si informala, talente ascunse nascute doar la anumite persoane care sa dea profilul unui adevarat leader. Interesant, multe povestiri despre leaderi exceptionali provin din mediul militar. In ultimii ani, am citit carti despre leadership in care era glorificata inteligenta emotionala (Goleman) sau secretia neuro-hormonilor (Sinek). Fiecare dintre aceste carti si cercetari au valoarea lor si contribuie la dezvoltarea unui ‘conglomerat’ care sa functioneze cat mai bine in atmosfera schimbatoare si dificila a managementului.


Asa ca raspunsul meu la intrebarea pe care o primesc in cabinetul de coaching este: cunoaste cat mai multe concepte si teorii din domeniul minunat al managementului si aplica-le observand ce se intampla si ce inveti din acest lucru, dezvoltandu-ti in paralel inteligenta emotionala, abilitatile de comunicare, intelegerea profunda a naturii umane si vei deveni un leader iubit si respectat de catre oameni. Leadership-ul fara management nu merge si nu putem deveni astronauti fara cunostinte complexe despre cosmos, conducerea unei nave intergalactice, functionalitatea corpului uman, etc.


‘Gnothi seauton’ este mai actual ca oricand in drumul catre leadership si incurajez pe toti cei care doresc sa se autodepaseasca, sa inceapa de aici. Succes si drum bun!

39 views0 comments

Recent Posts

See All