Search

Consilierea maritala, tabu sau nu

Updated: Mar 18, 2018


Consilierea maritala se adreseaza cuplurilor de orice vechime, disfunctionale la limita divortului sau care doresc sa isi rezolve dilemele si sa traiasca fericite.


Problemele care apar in cupluri sunt in general o continuare a situatiilor disfunctionale din perioada premaritala si se pot grupa in cateva categorii: comunicarea defectuoasa intre el si ea, complicandu-se cand apar copiii; stabilirea prioritatilor in familie; cine ce face in casa; problema banilor; relatiile sexuale.


Daca cei doi isi doresc sa ramana impreuna, clarificarea acestor probleme este imperios necesara, intr-un anume grad de urgenta.

Amanarea clarificarii duce la status quo care nu face decat sa prelungeasca agonia relatiei. Barbatii sunt reticenti la discutarea problemelor cuplului cu un "strain", femeia ramanand sa decida de cele mai multe ori si pentru sot daca sa apeleze la un consultant sau coach. Datorita structurii genetice, femeile sunt cele care au grija de 'cuib' si fac tot posibilul sa apere familia, copiii, banii.


Imi vine in minte o gluma : La judecatorie vin doi batrani sa divorteze. Judecatorul ii intreaba cati ani au si de ce au asteptat atat pana sa puna un capat casatoriei. El raspunde: EU am 84 de ani iar sotia mea 82. Am venit acum pentru ca am asteptat sa moara copiii, ca sa nu sufere ca divortam. Trist, insa explica multe situatii similare care treneaza de 20-30 de ani si in care cei doi au preferat sa tina totul intr-un 'normal' al cuplului, in loc sa se adreseze unui consultant sau coach al cuplului.


Viata de dupa 1990 s-a schimbat si la nivel de casatori si se manifesta prin disfunctionalitati de intensitati diferite, in functie de valorile sotului si ale sotiei, comportamente aduse si exersate ani in sir, pana au devenit obisnuinta, jenand doar atunci cand depasesc limitele stabilite tacit de cei doi. Goana dupa o viata mai abundenta (atat prin acumulari materiale cat si prin implicari sociale) a facut ca atentia acordata relatiei de cuplu sa se diminueze si casatoria sa sufere.


Daca cuplul a avut dificultati de comunicare de la inceputul sau, acestea se vor amplifica si transmite pana la divort sau decesul unuia dintre soti. Vestea buna este ca o comunicare disfunctionala poate fi remediata si cei doi sa isi poata spune, in sfarsit, fara resentimente, ceea ce nu au reusit de ani de zile.


Si celelalte elemente care apar intr-o casatori disfunctionala: banii, viata sexuala, stabilirea prioritatilor cuplului, stabilirea sarcinilor in familie pot fi discutate si clarificate pana la rezolvare sau gasirea unei intelegeri echitabile pentru cei doi.


Rolul consultantului sau coach-ului este sa ofere cadrul, intelegerea, empatia, modelele de lucru si arbitrajul necesare unei clarificari si ameliorari/rezolvari a situatiei, cu salvarea casniciei sau concluzionarea imposibilitatii unei vieti in comun, cu un divort civilizat.
37 views0 comments

Recent Posts

See All