Search

Cum iti alegi cariera si ce faci dupa?

Asta este intrebarea care pusa la momentul potrivit te poate face fericit in urmatorii 40 de ani. Sau nu.


Alegerea facultatii se face in functie de ce decid parintii (care vor acoperi sau nu cheltuielile), de ce doresc sa faca prietenii si colegii de liceu (de care te-ai desparti cu greu) si ce profesii se cauta “pe piata”, sunt mai lucrative. Pana aici totul este simplu. Prea putini absolventi de liceu stiu exact ce si de ce vor sa faca in urmatorii 3 ani. Asa s-a intamplat tot timpul, generatii intregi de absolventi de liceu au trecut prin aceleasi dileme.Foarte pe scurt, testele de abilitati iti pot spune sau confirma la ce anume este talentat si ti s-ar ptrivi sa studiezi, facultate sau o scoala vocationala. Tot aici, testul Schein poate aduce cateva elemente substantiale de clarificare (ancorele carierei). Testul Schein poate fi folosit si mai tarziu, cand ai deja o pozitie intr-o organizatie si lucrezi de cativa ani.

Testul Schein stimuleaza gandirea cu privire la propriile domenii de competenta, motivele si valorile voastre. Domeniile sau ancorele carierei in care putem excela sunt in numar de opt: competenta tehnica/functionala, competenta manageriala generala, autonomie/indepenta, securitate/stabilitate, creativitate antreprenoriala, servirea unei cauze, provocarea pura si stilul de viata. Ne nastem cu anumite talente care sunt puse in practica si sunt modelate de familie, prieteni, scoala si devenim mai performanti in unul din domeniile prezentate mai sus.


Cariera noastra, odata intrati intr-o organizatie, poate suferi transformari care sa ne asigure succesul si anume:

1. deplasarea orizontala transfunctionala care dezvolta abilitatile si deprinderile. Aceasta faza corespunde instruirii formale, produce schimbari in activitatea realizata de individ, reflecta tendinta angajatilor de a schimba locul de munca si de a se califica in mai multe tipuri de activitati.

2. deplasarea ierarhica transnivelara, spre varful ierarhiei. Ocupantul unei cariere isi poate analiza progresul prin evolutia in sistemul de ranguri si titluri din organizatie. Oricum, succesul este resimtit subiectiv, in functie de nivelul de aspiratie al persoanei.

3. deplasare spre obtinerea influentei si puterii, criteriu important in judecarea succesului. Acest criteriu este deseori corelat cu deplasarea ierarhica dar poate fi rezolvat si independent de aceasta.


Rezumand, dezvoltarea carierei poate fi vazuta ca producandu-se de-a lungul unor axe orizontale, laterale si verticale, iar traseele carierei pot fi vazute ca interactiuni complexe ale acestor trei tipuri de deplasari. Oamenii sunt extrem de sensibili la tipul de deplasare implicat de schimbarea pozitiei, datorita aspiratiilor si imaginilor de sine diferite. Conceptul de ancora a carierei este cel care descrie astfel de imagini de sine in cadrul carierei interne si il voi dezvolta intr-o postare viitoare.

41 views0 comments

Recent Posts

See All