Search

Cum iti alegi cariera si ce faci dupa? (2)

Sintagma ‘ancora a carierei’ semnifica un domeniu de referinta, de o importanta atat de covarsitoare pentru o persoana, incat aceasta nu l-ar abandona niciodata. Orice persoana junge sa-si defineasca imaginea de sine in functie de acea preocupare ce devine o referinta esentiala in fiecare etapa a carierei. Pentru a intelege pe deplin acest concept, fiecare persoana trebuie sa cunoasca in detaliu caracteristicile fiecarei ancore, observand astfel cum oamenii cu ancore divergente sunt diferiti unul de altul. Exista un test (Schein) care ajuta la definirea ancorelor carierei.

1. Competenta tehnica/functionala

Pe masura ce inainteaza in cariera, unii oameni descopera ca au atat un talent deosebit, cat si o inalta moivatie pentru un anumit tip de activitate. O astfel de ‘iluminare’ apare atat prin exercitarea propriului talent, cat si din satisfactia descoperirii faptului ca sunt cu adevarat experti. Aceasta revelatie poate aparea in orice tip de activitate. De exemplu, un inginer poate descoperi ca este foate bun in domeniul proiectarii.

Progresand in cariera, respectivele persoane observa ca daca ar fi nevoite sa se deplaseze in alte domenii de activitate s-ar simti mai putin satisfacute si mai putin talentate. Domeniile lor de competenta si satisfactie incep sa actioneze ca un magnet ce ii atrage aproape in mod involuntar. Aceste persoane ajung sa-si construiasca un sens al identitatii prin raportare la continutul muncii lor. Iar ‘munca’ lor este reprezentata de domeniile tehnice si functionale in care obtin succes, dezvoltandu-si din ce in ce mai multe abilitati in cadrul acestora.

Pentru unii oameni o activitate specializata reprezinta mai degraba un mijloc de a deveni membru al unei organizatii sau de a avea securitate decat un scop in sine. Pentru altii, implicarea intr-o activitate specializata poate avea o alta treapta de parcurs, necesara inaintarii pe scara ierarhica spre pozitia de manager general.


2. Competenta manageriala generala

Pe masura ce progreseaza in cariera, unii oameni descopera ca doresc realmente sa devina manageri generali, ca managementul in sine este ceea ce ii intereseaza, ca au competenta necesara pentru a ocupa o astfel de pozitie si ca au si ambitia de a urca pe scara ierarhica pana la nivelul la care isi pot asuma responsabilitatea deciziilor majore.

Persoanele din aceasta categorie sunt diferite de cele ancorate tehnic/functional prin aceea ca ele considera specializarea ca reprezentand o capcana. Ele admint necesitatea de a cunoaste bine cateva domenii functionale si recunosc, de asemenea, ca trebuie sa fii expert intr-un domeniu anumit pentru a avea succes intr-o pozitie manageriala.

Cand isi incep cariera intr-o organizatie, cei mai multi oameni au aspiratia de a avansa intr-un sens general. Ei descopera ca pentru o astfel de cariera este necesara nu numai motivatia, dar si o combinatie de talente si abilitati in urmatoarele trei domenii: Competenta analitica, Competente interpersonale si intergrupale, Competenta emotionala.


3. Autonomie/Independenta

Odata cu intrarea in viata de munca, unii oameni descopera destul de repede ca nu se pot supune regulilor impuse de alti oameni, procedurilor, programelor orare fixe, codurilor de tinuta vestimentara si altor norme ce exista in mod inevitabil in orice tip de organizatie. Indiferent de tipul de activitate in care sunt angajati, astfel de oameni sumt o nevoie covarsitoare de a face lucrurile asa cum doresc ei, in propriul ritm, si nu conform standardelor stabilite de altii. Ei apreciaza viata organizationala ca fiind constrangatoare, irationala si nepotrivita cu viata personala; ca atare, ei prefera sa-si aleaga cariere mai independente. Daca ar trebui sa aleaga intre slujba actuala ce-i ofera autonomie si o slujba mult mai buna, care solicita insa renuntarea la prima, persoana ancorata autonom/independent va ramane in slujba actuala.


4. Securitate/stabilitate

Unii oameni sunt dominati intreaga viata de nevoia de a-si organiza carierele astfel incat sa se simta in deplina siguranta. Aceasta inseamna, de fapt, o acuta nevoie de predictibilitate si certitudine privind evenimentele viitoare. Fiecare dintre noi resimte intr-o anumita masura, in diferite etape ale vietii, nevoia de securitate si stabilitate. De exemplu, intr-o anumita perioada, securitatea financiara poate fi considerata cea mai importanta pentru ca exista presiuni puternice legate de cresterea si educarea copiilor sau pentru ca se apropie varsta pensionarii. Totusi, pentru unele persoane, aceste necesitati de securitate si stabilitate sunt atat de imperioase pe tot parcursul vietii, incat isi vor construi carierele si vor lua orice decizie privind cariera prin raportare la aceste necesitati.

Persoanele ancorate in zona stabilitatii/securitatii apreciaza extrem de mult ‘catusele de aur’. In schimbul unor contracte de munca cu durata nelimitata, ele vor accepta sa li se spuna ce au de facut si cum sa-si indeplineasca sarcinile, cat de mult sa calatoreasca, unde sa traiasca, etc. Acceptarea unor asemenea cerinte sau conditii de munca ar putea crea perceptia ca sunt lipsite de ambitie, in special in culturile care valorizeaza in cea mai mare masura ambitia si autorealizarea.

Persoanele foarte talentate din aceasta categorie sjung de multe ori pe pozitii inalte in organizatii, cu toate ca vor prefera acele slujbe care solicita performantele echilibrate si predictibile. Cele mai putin talentate se vor opri la nivelurile de mijloc, ale managementului sau vor prefera posturi administrative, devenind pe parcursul carierei din ce in ce mai putin implicate. Daca li se vor asigura sentimentele de stabilitate si siguranta, ele vor fi multumite indiferent de nivelul pe care l-au atins.


Intr-o postare viitoare voi prezenta si celelalte patru ancore ale carierei, impreuna cu explicatia generala asupra modului in care le putem folosi.

25 views0 comments

Recent Posts

See All