Search

CUVINTE MAGICE

Unii le spun “cuvinte tari”. Sunt cuvinte care sunt rostite sau ar trebui sa fie rostite intr-o multitudine de situatii zilnice, intrand intr-o quasi-banalitate. De aceea, nici nu mai sunt bagate in seama pentru puterea lor si schimbarea in bine a diverselor relatii interumane atunci cand sunt folosite.


Lipsa lor este observata cel mai bine in multi-nationale, unde echipele de diverse marimi, lucrand pe suprafete mari, au o altfel de interactiune intre membri. Atomizarea membrilor echipei face ca folosirea acestor cuvinte sau sintagme sa para “invechita”, apartinand unor generatii care nu mai au nicio importanta in social.

In plus, pentru aria noastra geografica, expresia “copil cu cheia de gat” inseamna si lipsa unei educatii formale, adica lipsa “celor sapte ani de acasa”. Bunul simt este, de fapt, educatia primita de la parinti si bunici, permitandu-ti in timp sa stii cand sa cedezi locul in metrou sau intr-o incapere, cand sa saluti tu primul, cand sa intanzi sau nu mana pentru a da noroc, cand sa lasi pe altcineva sa treaca primul atunci cand ati ajuns amandoi in acelasi timp la o usa si asa mai departe.


Sa nu uitam ca sunt deja cateva generatii cu “cheia de gat”, ceea ce inseamna stabilizarea unor tipare de comportament nefunctionale la nivel social. Va invit cu toata deschiderea sa faceti cateva “ture” cu metroul si sa observati comportamentul reprezentantilor generatiilor 20 – 40 ani. Exemplele sunt acolo. Intrebarea fireasca este “Ce facem?”, lasam lucrurile sa curga asa sau sa pornim la remedierea lor, practicand noi si oferind exemple corecte ale unui comportament corect.


De aceea, voi introduce succint cateva cuvinte si sintagme care va vor ajuta sa construiti relatii relaxate, placute cu cei din jur, fie ei cunoscuti sau necunoscuti, in functe de situatie.


Numele propriu este cel mai important cuvant pentru fiecare dintre noi. Folosirea lui in conversatie, fara a-l repeta obsesiv, va atrage atentia celuilalt in mod placut si ii va arata ca este important pentru tine.


Salutarile, fie ele adresate direct unei persoane sau la intrarea intr-o incapere unde se afla mai multi indivizi.arata respectul tau fata de ceilalti. Saluta intotdeauna cel care intra.


Soliciti ceva unui coleg de la biroul vecin. Intotdeauna foloseste solicitarea “te/va rog”. Nimeni nu este obligat sa stie ce gandesti sau sa fie obligat sa te serveasca.


Ai primit ceea ce ai solicitat, insotit de cuvantul « poftim ». Unii nu spun nimic sau spun intr-un avant « tovarasesc » « ia de aici », « na » cateodata condimentat cu glume indoielnice. Probabil ca au purtat o cheie grea si ruginita. Raspunzi cu “multumesc’, apreciind astfel amabilitatea celui care te-a servit.


Lista este lunga dar as incheia aici cu un gest care nu este folosit decat rar, iar constient si mai rar: zambetul. Daca zambesti, celalalt va zimbi si el/ea. Daca nu zambeste, in mintea lui zambetul va rasari, pentru ca in creierul nostru se gasesc neuronii oglinda, cei care transmit ceea ce “spunem” fara cuvinte. Datorita lor suntem empatici, chiar si atunci cand nu vrem


Va incurajez sa folositi aceste cuvinte magice/tari constant, construind/reconstruind ceea ce “cheia de gat” a distrus, dand un exemplu de “cea mai buna practica” celor din jur.


Succes!

176 views0 comments

Recent Posts

See All