Search

De ce suntem din ce în ce mai trişti?

Initial am vrut sa intitulez acest articol « Tu ai vrut sa te sinucizi vreodata ? » insa mi-am dat seama ca este mult prea dur sa intrebi acest lucru. Desi este o tema mult prea reala pentru depresivi si nu poti intelege tragedia acestor oameni decat daca experientiezi simptomele si gandurile lor.


Se pare ca depresia devine boala secolului XXI,

cel putin asa ne spune OMS. Inseamna ca este o chestiune serioasa, daca aproximativ 350 milioane de oameni, in intreaga lumea, sufera de depresie. Nu-ti dai seama de gravitatea acestei afectiuni daca nu experientiezi simptomele ei si gandurile celor afectati.


Specialistii spun ca depresia are legatura cu problemele sociale, cu criza valorilor, cu saracia, cu insecuritatea (personala si sociala), cu schimbarea valorilor si a mentalitatilor (referitor la familie, starea materiala, relatiile sociale), cu consumul de droguri si alcool. Toti acesti factori determina un stres puternic care genereaza/degenereaza in depresie. (Sa spunem, succint, ca stresul este reactia organismului la factorii de mediu si interni si este normala, pana depaseste o limita individuala si genereaza boli).


Depresia inseamna lipsa oricarei bucurii sau placeri de a trai, o lipsa de motivatie, retragere in sine, apatie continua pentru orice fel de activitate. Te trezesti, te ridici cu greu pe marginea patului si ramai acolo pentru zeci de minute, gandindu-te la ce bun sa te duci sa faci un dus, sa faci activitatile matinale obisnuite. Somnul a fost oricum neindestulator, te-ai trezit de cateva ori peste noapte, esti obosit si fara niciun chef.


Esti trist fara motiv, esti dezinteresat de viata caci esecul este finalul oricarei actiuni, zilele sunt la fel. Din cand in cand poti avea o schimbare de la tristete, chiar suparare, la euforie. Nu tine mult, stii acest lucru dar nici nu lupti sa ramai in zona euforica, caci... la ce foloseste. Esti foarte sensibil la tot ceea ce se intampla in jurul tau, luand personal totul si suparandu-te greu pe cei din jur. De asta, familia si prietenii nu au succes sa te ajute cu sfaturi, cu discutii, cu dragostea si intelegerea lor.


Specialistii spun ca daca simptomele acestea dureaza mai mult de doua saptamani, trebuie de apelat la ajutor specializat. Cred ca au dreptate. In afara faptului ca nu esti activ contributor la viata familiei si a societatii, vine si momentul cand te gandesti daca merita sa mai traiesti. Asta este problema serioasa care trebuie prevenita.


Aici intra in scena specialistii care vor determina ‘locul’ de emergenta al maladiei, manifestarile ei, modul de actiune. Ca coach, am avut trei astfel de cazuri in decursul carierei mele. Am apelat cu toata increderea la medicul specialist. Rezultatele au fost bune si foarte bune, locul coachului in cursul tratamentului venind la momentul potrivit, cand lucrurile erau stabilizate medical si urma de stabilit cu clientul obiective de viitor, cai de urmat, setarea unui nivel multumitor de performanta in viata.


In schimb, locul coachului in preventie trebuie si merita sa fie folosit plenar, prin constientizarea clientului despre importanta mentinerii contactului social cu familia si prietenii, implicarea in activitati care produc placere, practicarea sportului, ascultarea muzicii clasice, practicarea hobby-urilor, practicarea meditatiei si recunoasterea distorsiunilor cognitive, structurarea unui plan de viata care sa cuprinda toate fatetele existentei noastre si care sa indeparteze tristetea.

86 views0 comments

Recent Posts

See All