Search

Iti ajung degetele de la o mana pentru a-ti numara prietenii?

Am intrebat ieri o clienta: “Cati prieteni ai?” A inceput sa enumere, spunand prenumele persoanelor citate si folosindu-se de degetele de la o mana pentru a le evidentia, in timp ce cu cealalta mana atingea degetele cu pricina. S-a oprit la degetul aratator. A stat pret de vreo cinci secunde, fara sa spuna nimic si, evident, chinuindu-se sa mai atinga un deget dar efortul a fost in zadar. “Astia sunt...” a zis ea oarecum rusinata.


Tu cati prieteni ai? Cum ii definesti ca prieteni? Ce criterii folosesti? Faptul ca te stii cu cineva inca de la gradinita sau din scoala primara, ca va vedeti sporadic (adica o data, de doua ori pe an) si va bucurati de revedere, povestind aceleasi banalitati

de fiecare data, cum v-a pedepsit invatatoarea pentru ca ati aruncat cu boabe de orez in colegi? Sau, fiind in armata, ai sarit gardul ca sa cumperi bere de la chioscul din vecinatate?


Ce te face de fapt sa ii consideri prieteni pe toti acesti oameni legati de existenta ta punctual sau pe perioade de timp, cu sau fara o influenta definitorie asupra vietii tale? Cautand in dexonline am gasit aceasta definitie a “prietenului”: "Persoană de care cineva este legat printr-o afecțiune deosebită, bazată pe încredere și stimă reciprocă, pe idei sau principii comune.”


Cred ca indiferent de perioada vietii tale cand l-ai cunoscut pe cel pe care ulterior il numesti/consideri prieten si intamplarile in care ati fost implicati amandoi, respectul si increderea sunt cele doua elemente de baza ale relatiei de prietenie. Daca iti povestesc ceva despre mine, ma astept (chiar fara sa iti solicit) sa nu spui altora acea intamplare si mai presus de toate, sa nu folosesti ceea ce ti-am spus pentru a ma rani sau pentru a obtine avantaje personale. Asa se construiesc increderea si respectul. Intamplari in care suntem parte amandoi vor dovedi calitatile si slabiciunile amandurora. Il voi respecta pe prieten pentru ce stie si ce face. Ne putem ajuta reciproc sa trecem peste acele intamplari si sa invatam amandoi pentru a ne corecta si a fi mai buni. Ne verificam valorile personale. Aceste lucruri construiesc afectiunea reciproca.


De ce credeti ca este important sa fim precauti in a ne alege prietenii? O vorba veche spune ca rudele ti se dau, prietenii ii alegi. Pentru ca prietenii sunt oglinda noastra. Cand vedem ca prietenii nostri impartasesc valori similare, stim ca vor actiona similar noua. Daca le solicitam parerea asupra unor idei, “descoperim” ca parerea lor este asemanatoare parerilor noastre. Prietenii sunt oamenii pe care ne putem baza la nevoie, carora le putem solicita ajutorul, cei care vin in miezul noptii daca ii chemam. In limbaj psihologic, sunt grupul nostru de suport. Avem nevoie de ei. Toata lumea are prieteni sau are nevoie de prieteni. Nu putem fara ei.


De aceea, va incurajez sa va cultivati prietenii si sa cautati si prieteni noi, care nu sunt inca pe lista celor cinci degete. Caci, se pare ca nu vom avea niciodata mai mult de cinci prieteni care se inscriu in definitia de mai sus...

53 views0 comments

Recent Posts

See All