Search

La bine si la greu, in bogatie si in saracie?

Banii pot fi prietenii sau dusmanii unei relatii de cuplu


In ultimii ani, am intalnit destul de des situatia de impas a cuplului aparuta datorita unor probleme financiare.

Sa luam exemplul lui Mihai si al Elenei - cei doi sunt impreuna de vreo 6 ani. Acum un an bunica lui Mihai a decedat, lasandu-i mostenire un teren; el l-a vandut si a achizitionat un apartament vechi, situat central. Apartamentul trebuia renovat, insa banii din mostenire se terminasera, asa ca cei doi s-au dus la banca pentru a face un credit.

Consilierul de la banca, amabil si implicat in dosarul cuplului i-a intrebat de ce vor sa faca un credit impreuna, desi nu sunt casatoriti, iar apartamentul este proprietatea doar a unuia dintre ei. “Pentru ca vrem sa intemeiem o familie impreuna!” spuse Elena fara ezitare, ea fiind cea care solicitase imprumutul, Mihai fiind garantul. Consilierul, deloc surprins de raspunsul primit, a zambit angajant si a trimis dosarul spre aprobare (probabil ca nu se afla pentru prima oara in fata unei asemenea situatii). La cateva zile Mihai si Elena au fost contactati de banca pentru confirmarea creditului solicitat (nu ne intereseaza aici politica bancii si garantarea creditului intre cei doi).

La inceput bucuria a fost mare, iar Mihai, dintr-un impuls copilaresc, si-a dat demisia de la compania de telecomunicatii la care lucra, pentru a se dedica complet renovarii apartamentului, ulterior urmand sa isi caute un loc de munca. Zis si facut, in aproximativ 7 saptamani Mihai impreuna cu 2 prieteni au muncit sustinut pentru a termina renovarea. Apartamentul arata ca nou! Totusi, dupa o jumatate de an de la renovare, Mihai inca nu isi gasise un loc munca – dar se simtea ca un boier pe propria mosie!

Entuziasmul Elenei pentru noul apartament a inceput sa scada cand, dupa atata timp de la mutarea in noua locuinta, se intorcea in fiecare seara tarziu de la firma unde lucra si il gasea pe Mihai lenevind in fata televizorului. “Doar eu muncesc pentru casa asta?!” tipa Elena la Mihai. El, pe un ton si mai agresiv ca al ei “nu uita ca este casa mea!” “De asta sunt eu buna? Doar pentru dat bani?” Si asa suspiciunile si reprosurile au crescut in intensitate, pana cand singurul lucru care ii mai lega era acel credit. Divortul batea la usa!

Asa am intrat in contact cu ei. Discutiile au fost lungi si au reflectat cateva elemente care tin cuplurile unite (nu in acest caz): valorile comune, comunicare deschisa, feedback empatic si oferit la timp si reguli de functionare a familiei. Nimic nu fusese structurat si discutat pana atunci. Iar banii erau doar simptome. Dupa doua luni, chestiunile acestea au inceput sa fie clarificate si sa functioneze, Mihai s-a angajat la o companie pe un salariu mai bun si o pozitie superioara, iar Elena a reinceput sa aprecieze viata de familie, cu planuri de viitor referitor la copii.

Va spun cu mandrie ca astept ultima vineri din luna, cand unul din cei doi ma suna ca sa imi spuna ca totul este bine.

18 views0 comments

Recent Posts

See All