Search

LA CE-MI AJUTA DEFINIREA VALORILOR PERSONALE?


Iata o intrebare valida pe care nu ne-o adresam prea des, poate de loc. De ce? Pentru ca nu ne-a atras nimeni atentia la valorile personale si ca de fapt putem trai si fara sa ne definim valorile. Asa o fi?


Valorile sunt acele idei, reguli, fapte, fenomene care ne indica ceea ce este bine de facut in viata, reprezinta un cadru de referinta pe care l-am deprins de la familia noastra si apoi de la cei apropiati, fie ei prieteni, colegi de scoala sau serviciu (dexonline ofera cateva definitii pertinente). Cu totii avem valori, avem cadrul nostru de referinta.

Chiar si cei considerati de catre societate ca traind in afara normelor sociale general acceptate au valorile lor.


Valorile noastre ne definesc si suntem catalogati de cei din jur in functie de modul in care le punem in practica. Daca avem de rezolvat o problema, o vom aduce la un final in functie de setul nostru de valori. Voi face o paranteza in care voi explica acest lucru. Sa presupunem ca sunteti intrebat cine sunteti. Si veti incepe sa descrieti cine credeti si stiti ca sunteti: barbat (femeie), varsta, casatorit (sau nu), profesia, copii (sau nu), afiliere religioasa (sau nu), etnie, cetatenie, tipar comportamental si o multime de alte categorii care va pot ajuta sa va definiti si sa va prezentati.


Pentru ca situatia este atat de complexa, diferiti autori au incercat sa simplifice problema si sa ofere modele care sa ne ajute sa ne definim valorile. Un astfel de model ne propune 7 seturi de valori: spiritualitatea, familia, finantele, cariera, prietenii, distractia si hobby-uri. Evident, va intrebati cum va vor influenta aceste valori cand aveti de rezolvat o problema la serviciu. Daca setul carierei este precumpanitor pentru noi, vom face tot ceea ce putem sa rezolvam problemele curente pentru ca acest lucru va ajuta la avansarea noastra in cariera. Putem aici sa ne gandim la cei care fac orice sa atinga obiectivele propuse, chiar sa „calce pe cadrave”. Sunt setati, in primul rand, sa rezolve problema cu orice pret. In aceeasi echipa, o persoana care are ca valoare definitorie familia, se gandi mereu la cei dragi si ce va face imediat ce va pleca de la serviciu catre casa. Daca telefonul va suna si mama ii va spune ca cel mic are febra, va inchide computerul si isi va solicita o dupa-amiaza libera pentru ca trebuie sa fie acasa, sa vada ce s-a intamplat.


In rezolvarea problemelor la serviciu cu echipa, este bine sa cunoastem valorile colegilor pentru a-i intele in anumite decizii in care sunt implicati. Acest lucru strange echipa impreuna si o face sa fie mai eficace si eficienta. Din pacate, valorile se discuta (uneori) la un eveniment de teambuilding si nu orice organizator de programe de teambuilding intelege acest lucru si il explica suficient de clar. Desi, de aici plecam in construirea echipei. In echipele nou constituite, un timp specific trebuie acordat discutarii valorilor membrilor echipei si pentru gasirea unor intersectii ale acestor valori. Daca nu exista intersectii, puncte comune, acele persoane se vor gasi stinghere, izolate, vor pleca. Nu putem forta asimilarea unor valori care sa corespunda echipei (majoritatii) pentru ca acest lucru se face lent, in timp, cu exercitiu si probare.


Rezolvarea problemelor (discutata la un curs cu acelasi titlu) va clarifica, in afara pasilor tehnici de executat in rezolvare si nivelul inexprimabil al valorilor.


In fine, un ultim cuvant despre valori si anume importanta lor in viata personala (familie, prieteni). V-ati intrebat de ce unele cupluri nu rezista decat cativa ani si se despart? Pentru ca valorile care ar trebui sa constituie liantul relatiei de cuplu sunt foarte reduse. Odata ce a trecut „avantul” romantic, ce ii mai tine impreuna? Prea putine valori (nu spun lucruri caci ar putea insemna un apartament, o masina...) ii tin impreuna si despartirea este inevitabila. Din pacate, explicatia destramarii relatiei este ca problemele au fost prea mari sau ca nu au gasit timp sa discute desi timpul acesta ar fi trebuit acordat inainte de a sta cativa ani impreuna. Pare curios, dar pasii construirii echipei sau relatiei a doua persoane, sunt identici, indiferent de numele pe care il primesc.


In acest articol nu vreau sa ma opresc la valorile `inexprimate` in peisajul vietii publice romanesti.


Avem nevoie de rabdare si viziune, cu dorinta obtinerii obiectivelor specifice fiecarui caz in parte.

13 views0 comments

Recent Posts

See All