Search

MOTIVAREA PE VIU

Un prieten, il voi numi doar J. (din motive lesne de inteles) mi-a spus de mult o istorisire cu referire personala imediata, petrecuta cu multi ani in urma – cum a fost influentat sa aiba curaj si incredere in sine la inceputul facultatii cand nadragii tremurau pe el ca nu va reusi sa faca fata studiilor. Pe atunci nu ‘umblau’ pe piata termeni precum auto-motivare, mindfulness, descoperirea sinelui, be the best, etc.


J. provenea dintr-o localitate mica de langa centrul universitar unde venise sa studieze psihologia. Ii promisese tatalui sau ca va finaliza cu succes studiile si va ajunge un renumit psiholog cautat de toata lumea, meritand investitia in el pentru anii de studiu.

Doar ca acum era ‘imbibat’ cu angoasa tanarului provincial, singur in lumea dezlantuita, plina de pericole ascunse, amenintatoare si gata sa il atace. Va puteti face o imagine mentala a tanarului timid, plin de complexe, gata sa ia primul tren catre casa.


J. statea in ultimul rand al amfiteatrului unde urma sa se desfasoare cursul introductiv, de deschidere a noului an universitar. Stiti cum se intampla! Amfiteatrul este plin cu studenti, majoritatea ‘boboci’ curiosi sa vada ce inseamna viata universitara si studenti din anii mai mari, privind cu aroganta pe mai tinerii lor colegi. Era o zi placuta de toamna cu lumina potolita a soarelui intrand in amfiteatru prin ferestrele mari. In partea din fata a incaperii era un podium lung de cativa metri cu o catedra pe el, pe o parte era usa de intrare a profesorului iar pe cealalta parte, langa fereastra, era un cuier pom, fara nimic pe el. In afara de zgomotul produs de vreo 80-100 de tineri plini de energie, se simtea aerul acela prafos, specific spatiilor educationale vechi, pline de istoria cursurilor plictisitoare si a emotiilor examenelor sfasietoare.


Cam la vreo zece minute dupa ora anuntata ca va avea loc deschiderea anului universitar, usa se deschise si o doamna intra in amfiteatru. Imaginea acesteia era vie in memoria lui J. care privea cu ochii ficsi in fata sa si vorbea ca si cum ar fi descris ceea ce vedea chiar atunci. Era o femeie la vreo 50 de ani, scunda, imbracata cu o fusta cu carouri, o bluza crem de matase si un pulover cardigan mult prea mare pentru ea, cu manecile usor suflecate. Pe cap purta o palarie de fetru maronie de sub care iesea un par blond si tepos, ca niste tulpine de grau uscat sau mai simplu, ca niste paie.


Doamna se urca usor pe podium, fara a se uita in sala, isi scoase palaria pe care o arunca cu un gest expert catre cuierul pom. Palaria se roti de cateva ori si ateriza langa cuier, pe podium. Efectul Tyndall deveni si mai evident in lumina potolita a soarelui de toamna, dovedind ca podiumul nu mai fusese maturat de ani buni. Doamna nu dadu nicio atentie palariei cazute pe podium ci se intoarse usor catre sala, fara sa spuna niciun cuvant. Usor, usor, in aproximativ cinci secunde se instaura o liniste perfecta. Toti studentii asteptau sa se intample ceva memorabil care sa descrie experienta lor ce va sa vina si sa le influenteze vietile. Si a venit.


Cu un deget osos, doamna arata catre cativa studenti, la intamplare adresandu-se de fapt intregii sali, spunand: “Nu sunteti aici intamplator. Sunteti aici pentru ca meritati! Sunteti ‘la crème de la crème’! Si tu, si tu, si tu… Sunteti aici datorita valorii voastre si a realizarilor voastre care sunt inca ascunse in viitor si se vor materializa de-a lungul anilor. Stiu acest lucru, pentru ca se vede!” Se lasa o tacere asurzitoare. Fiecare student se intreba: “Ce se vede?...”


Apoi, doamna care era o profesoara renumita incepu cursul introductiv. Virusul fusese raspandit.


In pauza de pranz, studentii aveau acces la cafeteria universitatii, asa ca J. se indrepta acolo sa manance. Mergea drept, cu pieptul scos in fata, privind cu mandrie catre toti cei pe care ii intalnea. Stia ca merita sa fie student la Psihologie! Nimeni nu putea sa ii spuna altceva! Era un simtamant pe viata!

Tehnicile folosite in povestirea lui J. sunt simple, usor de folosit, pot fi utilizate in varii situatii cu o multitudine de tipuri de recipienti. Poate le voi prezenta alta data. Poate…

38 views0 comments

Recent Posts

See All