Search

Suntem singuri sau impreuna cu altii?

Sunt convins ca prea putina luma stie ca Jacob Levi Moreno, parintele psihodramei, s-a nascut in Bucuresti, in anul 1889. Casa familiei Moreno se gaseste pe str. Serban Voda si gazduieste sediul Asociatiei de Psihodrama J.L.Moreno.Desigur, va intrebati ce are de a face coachingul cu psihodrama. Psihodrama, in evolutia sa de aproximativ o suta de ani, a ‘facut’ copii, precum gandirea sistemica si abordarea unei persoane/situatii/grup sub forma de ‘constelatii’.


Orice om traieste intr-un sistem/constelatie format din familie (oricat de extinsa), prieteni, colegi, colegi de serviciu, vecini, colegi de partid, etc., fiecare membru al sistemului sau sub-sistemlor avand o influenta asupra clientului. In acest sistem/constelatie exista influente care nu sunt vizibile imediat dar care actioneaza independent de vointa noastra. Daca dorim sa schimbam ceva in comportamentul nostru, avem nevoie sa identificam aceste influente, pentru a sti ce ni se impotriveste sau ne este de ajutor. Aceste influente pot fi trecute usor la resursele de care dispune clientul in schimbare/rezolvarea problemei sale.


In coaching, abordarea simplista, doar a clientului cu problema sa, se situeaza la debutul carierei de coach, cand stii doar a-b-c-ul profesiei si incerci sa aplici pas cu pas ceea ce ai invatat si sa faci clientul multumit ca te-a intalnit. Toti coachii au trecut pe aici.


In timp, experienta si studiul iti demonstreaza ca abordarea clientului in integralitatea sa, in mod holistic, sistemic este atitudinea corecta care aduce rezultatea sigure, durabile. Abordarea sistemica identifica acele persoane care au o influenta puternica asupra clientului, modul in care este identificata influenta de catre client, felul in care clientul doreste sa se modifice si ce poate face in constelatia sa/sistemul sau.


Recomand cu incredere aceasta abordare, pentru a intelege complexitatea unei situatii la momentul cand clientul apeleaza la noi pentru a-l intovarasi pe drumul autocunoasterii si dezvoltarii sale.


21 views0 comments

Recent Posts

See All