Search

THE MIDDLE SEAT: CARIERA

De fiecare data cand calatoresc cu avionul descopar ca si eu, ca multi altii, evit locul din mijloc. Nu este deloc confortabil sa stai intre alte doua persoane intr-un scaun inghesuit de avion, iar daca sunt doi necunoscuti, este cu atat mai neplacut. Uneori insa, in ciuda eforturilor mele de a evita acest loc sunt nevoit sa calatoresc in “the middle seat”. Uneori si in cariera noastra, indiferent de cat de mult incercam sa evitam acest lucru, ajungem pe “locul din mijloc”, in situatii neplacute pe care suntem nevoiti sa le suportam pentru o anumita perioada de timp.


Cariera ne da importanta sociala, cel putin noi asa o resimtim. Suntem sus, “pe val”, cei din jur recunosc pozitia noastra, avem recunoastere financiara datorita eforturilor noastre si pozitiei, avem acces la grupuri care reunesc persoane cu pozitii similare.

Si totusi, nu intotdeauna eforturile sunt rasplatite complet de salariu si avantajele adiacente; ni se cer tot mai multe lucruri, responsabilitatile depasesc contractul de munca si contractul psihologic, obosim. Ajungem in faza constientizarii nevoii de schimbare, catre o noua cariera care sa ne ofere ceea ce cariera prezenta nu ne ofera, ori dezvoltarea unui nou drum (o noua profesie, un nou angajator, poate chiar un nou loc de viata pe harta).


Am intalnit zilele trecute o cunostinta care parea obosita si covarsita de ganduri. I-am spus acest lucru, prin prisma simpatiei dintre noi. Aproape a izbucnit in plans, spunand ca este intr-un proces de schimbare a carierei. De fapt ajunsese in acest middle seat, o situatie neplacuta din care nu poti iesi pe termen scurt. Se pare ca programul ei depaseste 10 ore zilnic, lucreaza intr-o echipa cu mai putin personal decat cel necesar, a declarat ca vrea sa plece si i s-au promis mici recompense financiare (de tipul promisiunilor lui Ceausescu la discursul sau final catre “oamenii muncii”) lucru care a dezgustat-o.


In tot acest complex, problema neexprimata si constientizata inca era gasirea unui loc de munca in care sa faca ceea ce facea pana acum, mai putin stresul livrat la pachet. Nu era vorba de a face ceva diferit (in niciun caz), de a invata lucruri noi si de a practica o noua profesie (asta ar fi declansat stres pe o noua directie) ci de a simplifica viata ei zilnica. “Schimbarea de cariera” se reducea la reducerea responsabilitatilor si a gradului de acoperire a activitatilor din echipa.

Poate merita spus ca persoana in cauza lucra de aproximativ 18 ani in acelasi loc de munca, cu o crestere a responsabilitatilor si a gradului ierarhic lenta dar constanta.Voi ce ati face? Ati alege sa ramaneti in acest “middle seat” , sa lucrati in aceeasi firma (cu aceleasi responsabilitati si recompense) ca si pana acum? Ati alege sa va explorati talentele, aptitudinile si gandurile cele mai intime si sa incepeti o noua cariera, ceva ce va doreati dintotdeauna? Sau poate nu. Alegerea va apartine si chiar daca totul pare “perfect”, puteti sa va ganditi ca exista un echilibru intre efort si recompense care reflecta multumirea si doar voi stiti daca acest lucru se intampla in situatia voastra sau trebuie sa lucrati la stabilirea acestui echilibru. Nu lasati timpul sa treaca fara a sti ce vreti de la viata!

16 views1 comment

Recent Posts

See All