Search

Tu, de fapt, pentru cine plangi?

Am observat-o de mai mult timp. Adica de cateva saptamani. Era o colega care avea biroul intr-un fel de diagonala fata de al meu si o vedeam mereu. Imi atragea atentia pentru ca desi nu plangea, pozitia corpului sugera acest lucru, de oriunde ai fi privit-o. Toata ziua “plangea”, indiferent de discutiile din echipa, ca afara era soare sau ca urma sa plecam acasa.

Intr-o zi mi-am luat inima in dinti si am intrebat-o de ce plange, cu ce o pot ajuta. A intors capul catre mine rapid, ca si cum ar fi fost descoperita facand ceva ilegal sau imoral si primele lacrimi au tasnit, literalmente, din ochii deja umezi. M-am asezat pe scaunul alaturat biroului ei si am asistat, in tacere, la un catharsis mut si plin de lacrimi. A plans cam 5 minute si cand s-a linistit, a povestit de ce este atat de nefericita.


Baiatul ei, Vlad, incepuse facultatea la Londra, fiind admis datorita notelor exceptionale obtinute in liceu. Pe Vlad l-am cunoscut cand a venit odata sa o ia pe maica-sa la sfarsitul programului si am discutat putin cu el. Un baiat de toata isprava!

Am crezut ca lui Vlad i s-a intamplat ceva rau in rastimpul de cand era la Londra. Nu i se intamplase nimic, din contra, evaluarile erau foarte bune, relatiile erau excelente cu profesorii si colegii, se acomodase ‘manusa’ noii vieti, chiar spera sa isi gaseasca de lucru part-time. Si atunci?

Acest “atunci” insemna de fapt lipsa copilului de langa ea, imposibilitatea de a-l controla secunda de secunda, de a-i conduce viata in cele mai mici amanunte. Am intrebat-o cum tine legatura cu Vlad si mi-a spus ca il suna la telefon in fiecare zi. Si cand nu raspunde? “Sunt moarta!”

Discutia a continuat in alta zi, dupa terminarea programului. Am inteles ca nasterea lui Vlad a fost un moment de cotitura in viata familiei, sotul fiind important din acel moment doar pentru asigurarea materiala a traiului familiei. Vlad a devenit “lumina ochilor ei”. Acum, ca Vlad este plecat, viata mamei pare sa nu mai aiba sens. Si daca Vlad nu se mai intoarce dupa studii, in Romania? Daca pleaca si mai departe, in S.U.A.? Daca se casatoreste si are nevoie de timp pentru noua lui familie?

Reincadrarea noii situatii a cerut ceva timp, intelegerea separarii de copil ca parte a vietii, a devenirii unui copil in adult cu nevoile lui de dezvoltare, a jocului marital in care actorii au roluri ce trebuie respectate (sot, copil) astfel incat fiecare sa aiba libertatea sa evolueze si sa “infloreasca”.

Am stiut ca aceasta repozitionare pe harta vietii a inceput, atunci cand “pozitia plans” a colegei mele a inceput sa se indrepte si ea sa isi priveasca situatia din alta perspectiva, intelegand ca nu plangea pentru Vlad ci se plangea pe sine insasi pentru imposibilitatea de a vedea lumea pe care o cladise ca o bariera in dezvoltarea personala. O noua etapa de viata tocmai incepuse.

59 views0 comments

Recent Posts

See All