Search

Varsta ca o valoare exceptionala a experientei

Updated: May 11, 2018

Dincolo de neajunsurile aduse de varsta, cand angajatorul considera ca ‘nu te misti suficient de repede’ si ar trebui sa lasi locul cuiva mai tanar, exista si varianta de a profita de experienta acumulata si a decide sa faci un salt in fata. Asa cum vrei si cand vrei tu!


Un autor britanic, Charles Handy, a prezentat o idee care se aplica la cariera profesionala in oricare perioada a vietii, dar mai ales la varsta a treia. Handy spune ca orice cariera are forma unei parabole/bucle, cu o perioada de crestere, o perioada de apogeu si o perioada de scadere. In perioada de apogeu culegem roadele efortului nostru de pana atunci, materializate prin pozitie in organizatie, prin bani, prin relatiile stabilite, realizari materiale, etc. Avem sentimentul placut ca detinem lumea, avem putere si aceasta situatie va dura la nesfarsit, in fine, pana la pensie... cel putin.

Un aspect pe care nu il avem in puterea noastra pentru a-l influenta, este contextul, lumea exterioara noua care poate sa faca parabola noastra insignifianta, astfel incat planurile noastre de viitor sa necesite o schimbare dramatica si rapida.

Ce putem face? Doua lucruri: monitorizarea contextului exterior zonei de influenta personala si definirea unei noi bucle/parabole de dezvoltare a unei noi cariere.

Monitorizarea contextului merita a fi facuta cu o detasare care sa ne permita decelarea schimbarilor importante care ne pot afecta. De exemplu, la aparitia crizei din 2008 puteam analiza in ce masura si cum ne va afecta aceasta industria in care lucram si pe noi personal. Vor fi restructurari, firma va falimenta sau se va restrange, postul meu este amenintat, care sunt orientarile in concurenta, etc.? Ce voi face?

Definirea unei noi bucle depinde de experienta noastra de pana atunci, de relatiile inter-personale pe care le avem, de finantele care pot fi folosite pentru demararea unei noi cariere. Experienta este baza pe care putem construi, este ceea ce stim, putem face, poate fi demonstrat oricand. Experienta profesionala care reflecta si varsta (nu avem ce face, experienta este legata de elementul timp) poate sugera deschiderea unei firme pe cont propriu, intrarea intr-un domeniu nou de business, recalificare pentru un domeniu nou, etc.

Oamenii sunt legati organic de predictibilitate si de rutina. Doresc sa stie ca lucrurile se vor intampla ca de obicei si in modalitatea care nu le va cere efort suplimentar. Crearea unei bucle noi (un traseu nou de cariera, respectiv de viata) cere efort, energie suplimentara, resurse si acceptarea noului ca risc asumat. Daca nu creezi aceasta bucla noua si nu ti-o asumi, risti sa intri in randul ‘victimelor’ contextului.

Cunosc un numar de persoane care in cursul unei cariere de succes, au ‘renuntat’ la pozitie, la recunoasterea sociala, la banii multi si si-au definit o bucla noua care sa le aduca multumirea vietii. Nu toti au facut acest pas pentru ca ar fi cautat noutatea in viata lor, ci au trebuit sa faca schimbarea de paradigma, ca mod de abordare a supravietuirii. Si eu sunt unul dintre acesti oameni.

10 views0 comments

Recent Posts

See All